Коензим Q10 е нормална съставка на човешкия организъм. Синтезира се в черния дроб на всички бозайници и голяма част от гръбначните животни, открива се и в растенията, но в незначителни количества. По същество Co Q10 е мастноразтворим витамин и се резорбира в....
В: ДОКТОР, №26, 26 юни 2006
Заболявания като това на Паркинсон, множествена склероза, диабет и хипертония просто не съществуват, твърди известният учен.
Проф. Иван Павлович Неумивайкин е доктор на медицинските науки в Русия, военен лекар. В продължение на 30 години е отговарял за здравето на космонавтите. Лауреат е на много награди, водещ народен лечител в Русия, ръководител на лечебен център. Проф. Неумивайкин прави скандални заключения, които поставят под съмнение няколко от утвърдените медицински доказателства и твърдения.
Понякога просто ни трябва информация за съдържанието на калориите в отделните
продукти или група продукти. Колко калории съдържат зеленчуците, плодовете, любимите
закуски или безалкохолните напитки. Тези знания са със сигурност полезни, тъй като може
да се окаже, че от време на време си заслужава да заменим напр. популярните чипсове с
пресни зеленчуци, които можем да сервираме с вкусни сосове, на базата на кисело мляко
Шоколадът е храна с превъзходен вкус и категорично доказано профилактично действие върху сърдечно-съдовата система. Шоколадът е богата на калории храна. Независимо от значителното количество наситените мастни киселини в шоколада, те имат неутрален ефект по отношение на серумния холестерол и не водят до повишаването му. Шоколадът е също така и добър източник на редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо, които се усвояват ефективно от организма. Специфичните благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, които оказва шоколадът се дължат на биологично-активни вещества от групата на полифенолите. Те са естествени съставки на растенията и се съдържат в особено високи количества в плодовете, зеленчуците, какаото, чаят, червеното вино. В какаото те достигат до 20% и тяхното количество се влияе от процесите на преработка на какаовите зърна - сушене, ферментация, изпичане. Може с категоричност да се каже, че шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.
Въпреки огромното количество информация, посветено на правилната грижа за косата, повечето от нас робуват на многобройни митове. Те се предават от уста на уста и доста хора им се доверяват повече, отколкото на специаристите. Но ние ще се опитаме да развенчаем някои от тях.