МАРГАРИНЪТ - храна или пластмаса?
На пазара масово се предлагат продукти ,които бавно ни убиват и това е факт.При цялата суетня колко много болни има в България от сърдечно съдови заболявания,в магазините е пълно с продукти изработени с хидрогенезирано масло
Маргаринът е провъзгласен за по-безопасен и по-евтин заместител на маслото.
Получава се от евтини нискокачествени растителни масла, включително и от соя, които чрез хидрогенизация се превръщат в твърд на стайна температура и много по-траен от маслото продукт.
Хидрогенизация = добавяне на Н2 (водородни) атоми към двойните връзки в молекулите на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в растителните масла, и ги превръщат в наситени. Това става при високо налягане и температура от 120 до 210˚С + метален катализатор. þ Така голяма част от мастните киселини, които нормално съществуват в тъй наречената цисконфигурация, преминават в неестествената трансформа.
Трансмастните киселини (трансформите) (маргарин):
Организмът е пригоден да смила цисконфигурации, каквито има в природата, а не трансформи на мастните киселини, затова последните се трупат по клетъчните мембрани и на други места. Съдържанието на трансмастни киселини в мембраната на клетките би трябвало да е 0 (нула), а сега при някои хора то е 20%. Така се нарушават: защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
Трансмастните киселини променят нормалния механизъм на преобразуване на холестерола и това повишава количеството му в кръвта. Освен това се повишава количеството на липопротеините с ниска плътност (ЛНП) þ атеросклероза, а се намалява количеството на липопротеините с висока плътност (ЛВП), които защитават сърдечно-съдовата система от първите.
Трансмастните киселини (маргаринът) са по-опасни от наситените мастни киселини в маслото и сланината по отношение на атеросклероза. Маргаринът повишава честотата на инфарктите със смъртен изход. Трансмастните киселини постъпват и в кърмата, за сметка на ЕМК, които намаляват.
При хидрогенизацията се образуват множество различни химически съединения, които на са изследвани, така че в маргарина има токсични метали (например Аl, Ni (никел), които са добавени като катализатори), които се натрупват в клетките и в нервната система и потискат различни ензимни системи и клетъчни функции. Свиневъдите в САЩ не хранят животните си с маргарин, защото знаят че така те ще умрат.
Маргарините, продавани като натурални продукти, съдържат едни и същи негодни за консумация мазнини, дори когато носят името на някой известен лечител. Обърнете и вижте етикета на който и да е продукт,(нима не си хапвате вафличка през деня?) ,и вижте с какво е пълен.....фарс,отвсякъде ни казват :не яжте мазнини ,а същевременно ни пълнят с хидрогенизирано масло, та тялото трябва да равие температура 260 градуса за да го изчисти, и в крайна сметка артериите ни се задръстват,а как иначе.Животинските мазнини ,които толкова хулят се изчистват с малко уражнения ,но не и тези,те остават в нас,затова яжте масло и е по-вкусно ,и се оказва по-полезно от химикалите в маргарина.Пък и сами виждаме че нашите баби не са с болни сърца от мастаи сланината ,която са яли цял живот. Но маслената индустрия печели пари и не се интересува от здравето на хората. За 1981 г. продажбите й възлизат на 40 млрд.$, а за 1992 г. - 80 млрд.$.
Не само маргаринът, но и всички продукти, на които пише "хидрогенизирано" или "частично-хидрогенизирано",втърдено масло е добре да се избягват. Към маргарините спадат и т.нар. шортънинги, ползвани за пържене, за сладкарски изделия и др.
Рафинираните масла (например слънчогледовото) също съдържат малко количество трансмастни киселини, а голяма част от витамините (например вит.Е) са унищожени от високата температура и от различните токсични добавки (катализатори), които впрочем остават в олиото.
Най здравословни са студенопресованите масла,като шарлан и зехтин и топеното масло (гхий).
само теоретично доказани ползи.