ТЕЛЕШКО ФИЛЕ СЪС СИРЕНЕ
100 г сирене
800 г телешко филе
80 г кашкавал
400 г картофи
200 г домати
1 глава кромид лук
1 яйце
80 г краве масло олио,
сол, магданоз
Телешкото филе се почиства от ципите, нарязва се на тънки дълги ивици и се задушава в
сгорещеното масло заедно със ситно нарязания лук. След омекването на месото се прибавят
обелените и ситно нарязани домати. Съдът се отстранява от огъня. Прибавят се ситно
нарязания магданоз, натрошеното сирене и яйцето, разбърква се добре и се посолява.
Картофите се обелват, нарязват се на филийки и се изпържват в сгорещеното олио. Нареждат се
в подходящо плато, върху тях се поставя приготвеното месо със сирене и яйце, настъргва се
отгоре кашкавала и се запича във фурната.
Свинско с лук и кашкавал
Необходими продукти
1 кг шарено свинско месо (врат)
4 бр. големи глави лук
300 г кашкавал
220 г майонеза
сол, черен пипер и магданоз
1/2 ч.ч. сухо червено вино
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на тънки пържоли и се овкусява с подправки на вкус. Лукът се нарязва на шайби. Кашкавалът се настъргва. В тавичка, намазана с мазнина, се нареждат пържолите, които се намазват с майонеза. Отгоре се нареждат шайбите лук и пак се намазва с майонеза. Поръсват се обилно с кашкавал. Налива се в тавичката 1/2 ч.ч. вино. Пекат се 30 минути на 200 С и още 15 минути на 160 С.
Пържоли в гювеч с топено сирене, моркови и лук
Необходими продукти
1 кг свински или пилешки пържоли
200 г топено сирене
2 бр. моркови
2 глави лук
300 мл бяло вино
250 г гъби
1 с.л. брашно
1 ч.л. кориандър
соев сос
Начин на приготвяне
Пържолите престоят 24 часа в марината от бяло вино, кориандър и соев сос. След това се запържват и се подреждат в гювеч с морковите нарязани на ивици, лука и гъбите. Заливат се с брашното, разтворено с 1 ч.ч. вода. Най-отгоре се слага топеното сирене. Пече се около 45 минути на 250С.
Свински пържоли с бира
Необходими продукти
6 бр. вратни пържоли
100 мл бира
червен пипер, черен пипер, чубрица, сол
Начин на приготвяне
Пържолите се овкусяват с подправките и се нареждат в тава. Наливат се бирата и вода, колкото да покрие месото. Пържолите се пекат във фурна на 200 С за около 2 часа, накрая се обръщат и се запичат за още 10 минути.
Паниран свински шницел
Необходими продукти
800 г свински котлет
100 мл олио
40 г брашно
40 г галета
4 бр. яйца
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
От месото се оформят котлети, които се начукват много на тънко с намокрено дървено чукче или сатър. За да не се свие при пържене, всеки котлет се нарязва с остър нож по краищата и в средата. Оформените и изтънени шницели се поръсват със сол и смлян черен пипер, овалват се в брашно, в добре разбитите яйца и в галета. Притискат се хубаво с ръце, за да може галетата да поеме от яйцата. Престояват 15-20 минути и след това се пържат в сгорещеното олио. Приготвят се непосредствено преди поднасяне.