Цвети-на

Шоколадов сладкиш
Необходими продукти
200 г масло
200 г шоколад със 70% какаово садържание
200 г настъргани бадеми
200 г захар
4 бр. яйца
1 прах ванилия
щипка сол
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. брашно
пудра захар за поръсване        
Начин на приготвяне
Разтопяват се на слаб огън маслото със шоколада. Всички останали продукти се разбиват с миксер за няколко минути и към тях се прибавя разтопената смес при непрекъснато бъркане. Получената смес се изсипва в малка кръгла тавичка и се пече 40 минути на 160 С. След като изстине сладкиша се поръсва с пудра захар.
Сладкиш в чаши за микровълнова


Необходими продукти
1 бр. яйце
4 с.л. захар
2 с.л. олио
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. какао или шоколад
ванилия
4 с.л. брашно        
Начин на приготвяне
Яйцето се разбива със захарта. Добавят се останалите продукти и се разбърква добре. Сместа се изсипва в чаши. Слагат се в МВ на максимум мощност. Пекат се 4 минути, когато се охладят се обръщат в подходяща чиния. Поръсват се със смлени орехи, шоколадови/шарени пръчици, кокосови стърготини. По желание може вътре да се сложи настъргана ябълка, нарязани орехи и други ядки.
Тирамису
Необходими продукти
400 г бишкоти (Савоярди)
500 г сирене Маскарпоне
3 бр. яйца
150 г захар
ванилия
настъргана портокалова (или лимонова) кора
2 с.л. вино Марсала (или ликьор, ром или друг алкохол по избор)
2 ч.ч. кафе експресо, без захар
какао на прах
шоколад        
Начин на приготвяне
В купа се разбива сиренето до пухкав крем, като постепенно се добавя ванилията и малко настъргана портокалова (или лимонова) кора. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до пухкава смес и внимателно се добавят към сиренето. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа внимателно се разбърква. Съдът се покрива и се оставя в хладилника да се поохлади. Кафето се смесва с виното или ликьора. В тавичка се нарежда пласт бишкоти, които предварително са натопени в кафето, след което се намазват с крем, отгоре се посипва с какао на прах. Отгоре се нарежда пласт от бишкоти и така до изчерпване на продуктите. Най-горния слой е от крема. Тавичката се покрива с домакинско фолио и се поставя в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране отгоре се поръсва с какао на прах и настърган шоколад.

Яйцата в рецептата, могат да се заменят с 300 мл сметана. Разбитата изстудена сметана се добавя към предварително разбитото сирене и сместа внимателно се разбърква.
Сладкиш с локум
Необходими продукти
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
150 г локум (1 кутия)
ядки по избор - орехи, бадеми        
Начин на приготвяне
Всичко се разбърква. Сипва се намазнена и набрашнена тава и се пече. Вече готов се ръси с пудра захар.

Кексов сладкиш с бисквити и конфитюр
Необходими продукти
180 г обикновени бисквити
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г масло или пълномаслен маргарин
3 с.л. конфитиюр
2 с.л. какао
1-2 с.л. (пудра) захар
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат        
Начин на приготвяне
Натрошете бисквитите на малки парченца. Добавете им 1/2 от водата да поомекнат. Загрейте останалата вода, добавете към нея маслото (маргарина) и конфитюра и бъркайте докато се разтопят добре. Изсипете към бисквитите, добавете брашното, какаото, ванилията, захарта и бакпулвера (содата). Разбъркайте добре, получава се гъста каша. Изсипете в намазнена тавичка, разстелете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато започне да се образува коричка отгоре, надупчете с вилица. След като поизстине, може да поръсите с пудра захар, разтопен шоколад или друго. Поднесете нарязан на парченца.
Чийзкейк *10 минути*
Необходими продукти
320 г чаени бисквити (2 пакета)
125 г масло
400 г заквасена сметана
захар
конфитюр или шоколад        




Начин на приготвяне
Бисквитите се смилат на прах. След това се омесват с маслото, докато стане като тесто, което се разстила в подходящ съд. Сметаната се разбърква със захарта и се изсипва върху бисквитения блат. Най-отгоре се намазва с конфитюр или шоколад. Слага се в хладилника за да се стегне.

Кекс с кафе и шоколад
Необходими продукти
1 и 3/4 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. неподсладено какао на прах
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 бр. ванилия
3 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сварено силно кафе
1/2 ч.ч. мазнина (по избор)
За глазурата:
1/3 ч.ч. (70 г ) масло
100 г черен шоколад
2 ч.л. от свареното кафе        
Начин на приготвяне
В по-голяма купа се смесва брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбърква се хубаво и се прави дупка в средата. Вътре се изсипва свареното кафе, млякото, яйцата и ванилията. Разбива се с миксер на средна скорост в продължение на 2 минути и се изсипва в подготвения за печене съд. Пече се около 30-40 минути на 180 С. Когато кекса е готов се оставя да се охлади и се прави глазурата. Смесва се маслото, шоколада (натрошен на блокчета) и кафето и се слагат на водна баня, докато не се разтопят напълно
Крем Брюле
Необходими продукти
2 ч.ч. сметана (36%-40% масленост)
1/2 ч.л. ванилова есенция
8 бр. жълтъци
1/2 ч.ч. захар
кафява захар        





Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват със захарта. Сметаната се загрява до малко преди да почне да къкри (ако започне да къкри се оставя да изстине за 1 минута. Сметаната се добавя лъжица по лъжица към жълтъците при постоянно разбъркване - по този начин жълтъците няма да се пресекат от топлината. Когато 1/4 от сметана е добавена към жълтъците, те се изсипват в сметаната и се разбъркват добре. Сместа се минава през фино сито за да се отделят всякакви останали бучици и след това се добавя ваниловата есенция и отново се разбърква. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава. В тавата се изсипва вряща вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 120 С фурна. Кремът е перфектно опечен когато по краищата на формичките е стегнат, а в центъра е мек (като желе). Това най-лесно се проверява като формичката се хване и се разклати леко - ако целият се клати, значи му трябва още време във фурната. Когато кремът е готов се слага да се изстуди на стайна температура. Когато се изстуди, формичките се увиват в найлоново фолио и се оставят в хладилник за минимум 8 часа. 1 час преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника, фолиото се маха и се изчистват от влагата върху крема. Кремовете се поръсват с кафява захар равномерно и захарта се загрява с кухненска горелка докато почне да бълбука и придобие приятен кафяв цвят (внимавайте да не подпалите кухненския си плот, може да се сложи алуминиево под формичката за да се предпази плота). Захарта може да се карамелизира и под предварително загрят до максимална температура грил. След тази процедура, формичките отново се поставят за 45 минути в хладилник.
Сладкиш *12 лъжици*
Необходими продукти
4 бр. яйца
12 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. олио
12 с.л. смлени орехи
12 с.л. брашно
12 с.л. грис
4 с.л. кокосови стърготини
1 бакпулвер
За поръсване:
1 ч.ч. орехи
За сиропа:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
1 ванилия        
Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се млякото и олиото. Сухите продукти се смесват и внимателно се прибавят към яйчената смес. В намазана с масло тавичка се поръсват половината едро нарязани орехи, изсипва се тестото и се поръсват останалите орехи. Пече се в умерена фурна. Напълно изстиналият сладкиш се надупчва с вилица и се залива с горещия сироп.
Пънчета без печене
Необходими продукти
1 бр. готово руло (250 г)
За крема:
100 г заквасена сметана
100 г цедено кисело мляко
200 г течен шоколад
1-2 капки есенция ром
1-2 капки есенция ванилия
За поръсване:
4 с.л. ситно смлени орехови ядки        
Начин на приготвяне
Рулото се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Крема се приготвя като се смесят всички продукти и се бърка до получаване на гладък крем. Две по две филийките се слепват с крема, а с останалия крем се намазват отгоре. Поръсват се с орехите. Престояват няколко часа (поне 3) в хладилник. Ако престоят по-дълго, стават по-сочни. Декорацията е според желанието и повода.
Може да се направи и торта като се разпределят по равен брой филийки от рулото за два блата и се слепят с крема.
Кекс с тиква и орехи
Необходими продукти
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. счукани орехови ядки
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. настъргана на ренде тиква
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела
пудра захар за поръсване        
Начин на приготвяне
Захарта се изсипва върху тиквата и се оставя да престои около 15 минути. Прибавя се олиото, разтворената в топла вода сода, орехите и подправките. Постепенно се прибавя брашното. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в умерена фурна. По желание, след изстиване, се поръсва с пудра захар.
Шоколадов крем за торти
Необходими продукти
400 мл сметана
400 г течен шоколад
150 г масло
6-8 с.л. пудра захар
6-8 с.л. тъмно какао

Начин на приготвяне
Сметаната се изстудява силно. Течният шоколад и маслото трябва да са на стайна температура, наистина меки. Сметаната се разбива за около минута, докато започне да се разпенва. Слага се течният шоколад и се разбива до получаване на гладък, средно стегнат крем (ганаш). Добавят се маслото, пудрата захар, какаото и ликьор по желание, и се разбиват до пълно поемане.
Кремът се стяга в хладилник и се отпуска на стайна температура. Тортите, приготвени с него, се изваждат от хладилника около 15 минути преди сервиране.

* При слагането на течния шоколад внимавайте да не *преизбиете* сметаната, т.е. тя да се пресече на масло и суроватка. Ако това се случи, затоплете сместа до разтопяване, изстудете силно в хладилник и разбийте отново на ганаш.
* Обърнете внимание, че колкото по-дълго се разбива готовият крем, толкова по-светъл става той, защото маслото в него побелява. Това не е желателно. Целта е крема да е наситено шоколадов.
тестени храни   салати      ястия с месо    ястия без месо     десерти
ЗАБАВЛЕНИЕ



Вредата от....