Лека кашкавалена салата
Продукти:
100 г кашкавал
1 морков
1/2 червена чушка
1 ябълка
150 г кисело мляко
шепа ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
• Кашкавалът и морковът се настъргват на едро ренде.
• Ябълката се нарязва на резени.
• Чушката се нарязва на ивици.
• Всичко се поставя в дълбока купа и се разбърква.
• Добавят се киселото мляко и магданозът.
• Леката кашкавалена салата се разбърква и поднася.
Пилешка салата
Необходими продукти:
2 пушени пилешки бутчета
половин килограм гъби
1 пакетче майонеза
4 с.л. изцедено кисело мляко
3 с.л. масло и щипка сол
магданоз
копър
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват и задушават в масло. Пилешкото се нарязва обърква се с гъбите и се оставя да изстине добавя се майонезата, млякото, черния пипер, малко магданоз и малко копър.
Картофена салата с бекон
Продукти:
600 г картофи
100 г бекон
200 г майонеза
2 с. л. горчица
2 с. л. винен оцет
2 ч. л. захар
1 малка глава червен лук
сол
смлян черен пипер
зелен лук
Приготвяне:
• Картофите се измиват, сваряват се и докато са топли се обелват.
• След като изстинат се нарязват на дебели филийки.
• Беконът се запържва на сух тиган, докато не стане златист и хрупкав.
• Отцежда се върху кухненско руло.
• Приготвя се сосът за салатата.
• Лукът се нарязва на дребни кубчета.
• В купа се смесват горчицата, оцетът, захарта, лукът и майонезата.
• В чиния се нареждат картофите и се поливат със соса.
• Поръсват се със ситно нарязан зелен лук и изпържения бекон.
• Картофената салата с бекон се поднася веднага.
Пилешка салата с кускус
Продукти:
1 краставица
1 голям домат
1/2 връзка магданоз
1-2 глави пресен лук
100 г сварен кускус
100 г сварено пилешко филе
За гарниране:
30 г сирене
30 г кашкавал
1 сварено яйце
5-6 маслини
За соса:
2 с. л. майонеза
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. натрошено сирене
4 с. л. прясно мляко
1 с. л. олио
1 к. л. оцет
Приготвяне:
• Всички продукти се нарязват в подходяща купа за салата и се разбъркват с кускуса.
• Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът и салата се украсява с маслини и свареното яйце, нарязано на четвъртинки.
• Пилешката салата с кускус се залива със сос, приготвен от изброените продукти.
САЛАТА С ИЗВАРА
извара - 250 гр.
кисело мляко - 100 гр.
маслини - 200 гр.
кисели краставички - 5 - 6 бр.
лимони - 1/2 за сок
зехтин - 1 с. л.
Приготвяне на Салата от извара
Отделете маслините от костилките и ги нарежете на дребно. Нарежете киселите краставички на ситно. Смесете с маслините в голяма салатиера.
Добавете кисело мляко и изварата. Подправете с лимон и зехтин. Размесете добре.