Мързеливи пилешки пържоли
Необходими продукти
400 г пилешко месо (филе)
1 бр. голям домат
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. майонеза
100 г кашкавал
сол, черен пипер, щипка индийско орехче
масло за намазване
галета за поръсване
Начин на приготвяне
Пилешкото филе се нарязва на тънки парчета и се начукват леко с дървено чукче. В намазана с масло тавичка и поръсена с галета се нарежда филето. Овкусява се с подправките. Покрива се със счукания чесън и резени домати, които се намазват обилно с майонеза. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича на 180 С 30-35 минути до златисто.
Пилешки бутчета с гъби и моркови
Необходими продукти
4 бр. пилешки бутчета
200 г гъби
4-5 бр. моркови
1-2 скилидки чесън
лимонова кора
100 мл бяло вино
4-5 стръка магданоз
Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и се почистват от мазнините. С остър нож се правят няколко прореза и в тях се слагат парченца лимонова кора и чесън. Овкусява се със смлян черен пипер. Бутчетата се подреждат в тава за печене и се доливат 100 мл вода. Ако ястието ще се поднесе с бяло вино, може да се налее 100 мл вино. Пече се около 30 минути на средна фурна на 200 С и тогава се добавят гъбите и морковите, нарязани на пръчици. Месото се обръща. Пече се отново около 30 минути, след което се обръщат бутчетата. Поднасят се поръсени с нарязан на ситно магданоз. Сервира се бутче плюс гарнитура от гъби и моркови.
Пълнено пиле с гъби и ориз
Необходими продукти
1 бр. пиле
500 г гъби
3 стръка праз лук
150 г масло
джоджен
черен пипер
350 г ориз
червен пипер
сол
Начин на приготвяне
Измива се пилето, посолява се и се намазва с масло, в тиган се задушават лука, гъбите и ориза в масло, прибавят се червения пипер, джоджена и черния пипер с тази плънка се напълва пилето и се зашива. Пече се на умерена фурна, след като е полу-готово се обръща, в тавата се слага останалата плънка и се пече още 30 минути.
Пилешка фантазия с картофи
Необходими продукти
5 бр. пилешки пържоли
1 кг картофи
4 глави лук
3 бр. моркови
200 г заквасена сметана
чубрица
сух чесън
черен пипер
Начин на приготвяне
Задушават се в тиган нарязаният на полумесеци лук и нарязаните моркови. Нарязаното месото на лентички се слага в гювеча със задушените моркови и лук, прибавят се и нарязаните картофи, добавя се 1 ч.ч. вода, подправките и сметаната. Слага се във фурната на максимална температура около 30 минути, след което намалявате градусите на 150 С за около 30 минути.