МЕКИЦИ СЪС СИРЕНЕ
200 г сирене
800 г брашно
2 яйца
Юг мая
100 г пудра захар
100 мл Вода
200 г кисело мляко
5 г сол
мазнина за пържене
От маята, размита в затоплена вода и малко брашно, се приготвя рядко тесто, което се поръсва
с брашно и се оставя на топло да втаса. Към втасалото тесто се прибавят разбитото заедно с
яйцата кисело мляко, солта и останалото количество брашно. Към полученото меко тесто, след
като се омеси добре, се прибавя настъргано сирене. Сместа се омесва отново и се разточва лист,
от който с чаена чаша се изрязват кръгове. Пържат се до златисто оцветяване от двете страни в
много мазнина. Поръсват се с пудра захар и се поднасят. Консумират се топли.
МИЛИНКИ
500 г прясно мляко
4 яйца
20 г мая
20 г захар
30 мл олио
750 г брашно
За заливката:
100 г сирене
180 г краве масло
10 г сол
60 г брашно
Млякото се сварява и се оставя да изстине. Към него се прибавят маята, размита с малко мляко,
захарта, добре разбитите яйца и пресятото брашно. Получава се средно меко тесто, което се
оставя 1 час на топло да втаса. От него се оформят топчета, колкото орех, като ръцете се топят
в мазнината. Нареждат се едно до друго в тава, намазана с мазнина и се остава да втасат около
1/2 часа. Заливат се с приготвената през това време заливка от препържено краве масло, сол,
брашно и сирене и се слагат да се пекат в средно силна фурна.
БУХТИ
200 г сирене или извара .
500 г брашно
10 г мая
125 г краве масло или маргарин
10 г сол
Брашното се пресява и в средата му се прави вдлъбнатинка, в което се поставят малко сол,
размита мая и вода. Омесва се тестото, от което, след като втаса, се разточват листа с дебелина
2-3 мм. Всеки лист се поръсва с натрошеното сирене или извара и се нарязва на квадрати със
страни 6-7 см. Квадратите се прегъват на две, като изварата или сиренето предварително
натрошено, остават в кухината, и се притискат в краищата. Пускат се във вряща, подсолена
вода. Когато се сварят, се изваждат с решетеста лъжица, отцеждат се, нареждат се в тавичка и
се заливат с леко препържено масло. Поднасят се топли.
„