Цвети-на

КАТМИ
250 г сирене или извара
500 г брашно
600 мл прясно мляко
125 г краве масло
15 г захар
300 мл вода
7 г мая
2 г сол


Към по-голямата част от брашното, разредено с 1/3 от млякото, се прибавят размекнатата мая,
солта и захарта и се разбъркват добре. Тестото се остава да втаса. След удвояването на обема
му се прибавят останалата част от брашното и млякото /млякото трябва да е хладко/.
Полученото рядко тесто /като палачинково/ се оставя да престои 25-30 мин на топло. След това
от него се гребе със супена лъжица и в леко намазнен тиган се пържат тънки листове като
палачинка /като се зачерви от едната страна се обръща от другата/ . Нареждат се в тавичка, като
между всяка от тях се ръси по-малко от предварително натрошено сирене или извара. Заливат
се с леко запържено масло /разредено с малко вода и кипнато/ и се запичат за кратко във
фурната. Нарязват се на парчета и се поднасят.
Могат да се залеят с прясно мляко подсладено със захар /500 мл мляко и 150 г захар/.




ТИГАНИЦИ
200 г сирене
300 г брашно
100 г пудра захар
125 г краве масло
5 яйца






Натрошеното на дребно сирене се стрива с лъжица, за да се получи гладка маса. Към него се
прибавят постепенно предварително разбитите яйца, сипва се по малко от брашното, като се
бърка непрекъснато, за да се получи гладка каша. Тиганиците се пържат до златисто оцветяване
и от двете страни. Изваждат се с вилица, като се оцеждат добре от мазнината. Поднасят се
топли, поръсени със захар или намазани с мед.
КАТМИ ВЪРХУ КОТЛОН
1 кг брашно
500 г кисело мляко
З яйца
200 г краве масло
2 г сода 500 мл вода
5 г сол




Яйцата се разбиват добре в дълбок съд. Прибавят се киселото мляко, содата, солта, и се
разбъркват добре. Изсипват се бавно, на тънка струя брашното и водата, като сместа
непрекъсната се бърка. От полученото тесто, малко по-гъсто от палачинково, се гребе с лъжица
и се изсипва върху нагорещена плоча на котлон /положение 1 или 2/. Дебелината на тестения
пласт трябва да е дебел около 3 мм, тъй като при печене тя се удвоява. След опичането им от
едната страна, до златисто, катмите се обръщат с плоска лъжица или лопатка от другата страна.
Намазват се с масло и се поставят една върху друга в похлупен съд, за да омекнат и поемат
маслото. Поднасят се със сирене.

ПАЛАЧИНКА
100 г сирене
3 яйца
100 г брашно
200 мл газирана вода
40 г краве масло
сол
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя по малко от брашното и газираната вода, докато се
получи гладка каша. Прибавя се постепенно при непрекъснато бъркане останалата газирана
вода. В тиган, намазан с масло, се изсипват 2-3 лъжици от сместа, според тигана. След като се
изпържат от двете страни, палачинките се изваждат и поръсват обилно със настъргано сирене.
Навиват се на руло или сгъват на триъгълници.





СТУДЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С МАЙОНЕЗА
З яйца
7 супени лъжици брашно
1 чаша прясно мляко
мазнина за пържене
сол
За плънката :
50 г сирене „Крема"
100 г руска салата
3 варени яйца
100 г кашкавал
150 г шунка
2 пиперки /печени или туршия/ за украса /
250 г майонеза настърган кашкавал
магданоз
От яйцата, брашното и млякото се приготвя палачинково тесто. Изпържват се 6 палачинки,
които се подреждат в отделна чиния по следния начин:
Върху първата палачинка се разстила руска салата. Върху втората палачинка се разстилат
твърдо сварените яйца, нарязани на кръгчета.
Върху третата палачинка се посипва настърган кашкавал. Върху четвъртата се поръсва ситно
нарязана шунка. Върху петата се намазва сирене „Крема", смесено с нарязани чушки. Слага се
и последната палачинка и тортата се намазва обилно с майонеза. Отгоре се поръсва обилно с
кашкавал и се украсява с магданоз. Тортата престоява в хладилника около 2 часа, след което се
нарязва на триъгълни парчета.






ШУПЛА
200 г сирене
600 г брашно
60 г краве масло
сол
Приготвя се от тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Брашното се забърква със сол и вода,
колкото поеме. Изсипва се в тава или тиган, намазан с масло, и се поръсва обилно със
предварително натрошеното сирене
тестени храни   салати      ястия с месо    ястия без месо     десерти
ЗАБАВЛЕНИЕ



Вредата от....