ГЮВЕЧЕ С КОЛБАС
100 г сирене или извара
200 г наденица
100 г някакъв салам
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1 домат или кетчуп
4 яйца
1/2 пакетче краве масло или маргарин
червен пипер
Наденицата и салама се нарязват на кубчета и се слагат в гювечето. Сиренето се нас-търгва на едро ренде. На дъното
на всяко гювече, намазано предварително с масло, се поставят колелца нарязан лук и чесън и
колелца домати /може и малко кетчуп/. Запичат се леко на фурна и после във всяко гювече се
слага по едно яйце /на око/ и се допичат. При сервиране се поръсват с червен пипер.
ГЮВЕЧЕ С КАЙМА
200 г сирене
400 г кайма
1 голяма глава кромид лук
4 яйца
1/2 пакетче краве масло или маргарин
1 супена лъжица кисело мляко
2 стръка магданоз
Смесват се каймата, млякото, настърганото сирене и нарязаният на ситно лук и се разпределят в
предварително намазани с масло гювечета. В средата на всяко се оформя вдлъбнатина във вид
на кладенче. Запича се леко на фурна, добавя се по едно яйце и се допича. Преди сервиране се
поръсва с нарязан на ситно магданоз.
Кюфтета в бял сос
Необходими продукти
500 г кайма
50 г ориз
2 бр. жълтъци
200 г кисело мляко
1-2 с.л. олио
сол
черен пипер
брашно за овалване
Начин на приготвяне
Слага се да заври 600 мл вода с нарязания на ситно лук, олиото и сол. Щом заври се пускат добре оваляните в брашно кюфтета, приготвени от каймата, ориза и черния пипер. След като се сварят се прави застройка от 2 бр. жълтъци и киселото мляко.
Фалшива дроб-сарма с кайма
Необходими продукти
500 г кайма
400 г гъби
1 ч.ч. ориз
2-3 бр. моркови
1-2 глави лук
сол, червен пипер, черен пипер
олио
За заливката:
1-2 бр. яйца
1 с.л. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
Начин на приготвяне
Запържва се дребно нарязаният лук, прибавят се нарязаните моркови и те се задушават, след това се прибавят нарязаните гъби, каймата да се позапържи, прибавя се оризът и подправките. Сместа се изсипва в тавичка, добавя се вода в съотношение 3:1 и се пече във фурната. Когато яденето стане готово се залива със заливка приготвена от разбитите яйца, мляко и брашно. По желание може да се използва прясно мляко вместо кисело.
Кекс от кайма с яйца
Необходими продукти
1 кг кайма
подправки по избор
300 мл сос Бешамел
200 г кашкавал
6 бр. яйца
кисели краставички
гъби
Начин на приготвяне
Каймата се обърква с подправки на вкус. Краставичките и гъбите се нарязват на ситно, поставят се на дъното на предварително намазана кръгла форма за кекс. Върху тях се разпределя каймата. Пече в предварително загрята фурна 30-40 минути до готовност. Изважда се от фурната, покрива се с тава с почти същия диаметър, малко по-голяма и се обръща. Полива се с Бешамела и се чукват яйцата, като едното е в средата на кекса, а другите около кекса върху бешамела и обилно се поръсва с настърган кашкавал. Връща се във фурната за да се запече кашкавала.
Вкусни кюфтенца
Необходими продукти
1 кг. мляно месо
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. бял пипер
2 бр. чушки
1/2 връзка магданоз
150 гр. настърган кашкавал
3 бр. яйца
сол на вкус
1/2 ч.л. риган
Начин на приготвяне
Чушките се нарязват на ситни кубчета и се задушават в една супена лъжица олио.Мляното месо се овкусява с подрпавките и към него се прибавят чушките и останалите продукти омесва се добре и се оформят кюфетата подреждат се в тава и се пекат в загрята на 250 градуса фурна до готовност - оклоло 25 мин.
Може да се изпекат на скара или на грил тиган.
Деликатес от кайма
Необходими продукти
1 кг кайма
6 бр. кренвирши
200 г пушено сирене
200 г топено сирене
2 бр. яйца
200 г кашкавал
черен пипер, сол, смлян кимион
1 ч.л. готварска чубрица
Начин на приготвяне
Кренвиршите се нарязват на колелца. Пушеното и топеното сирене се нарязват на купчета около 1 см. Взима се 1 тава, в нея се слагат: каймата, нарязаните кренвирши, топеното, пушеното сирене, подправките и яйцата. Всичко това се омесва, както за кюфтета. След, като сте го омесили, притискате с ръка, да се разпредели равномерно в тавата. С намокрена, с вода ръка се заглажда хубаво отгоре. Добре е да преседи в хладилника поне 2 часа, завито с фолио или найлон, за да не засъхва. Като решите да го печете във фурната, в отделна чиния си рендосва кашкавала. Пече се в загрята фурна на 200С или според фурната около 40 минути. Като е почти готово, тавата се изважда, поръсва се с настърганият кашкавал и се връща отново във фурната, докато се зачерви и разлее кашкавала. Реже се на ромбоиди или както си решите Вие и се сервира.