Цвети-на

ПЪРЖЕНИ БАНИЧКИ
100 г сирене
4 яйца
1 чаша вода
1 чаша брашно
50 г краве масло мазнина за пържене
Замесва се меко тесто от 2 яйца, 1 чаена чаша вода и брашно. Разделя се на 4 питки. Всяка една
се разточва на малка питка, която се маже с масло. Поставят се една върху друга и се разточват
отново на тънка кора. Поръсва се обилно с предварително натрошеното сирене, разбъркано с
останалите яйца. Навива се на руло, нарязва се на колелца, които се притискат отстрани и се
пържат в повече мазнина.
МЛЕЧНА БАНИЦА
100 извара
400 г брашно
100 мл олио
100 мл прясно мляко
5 мл оцет
100 кашкавал
200 г сирене
50 г сметана
3 яйца
50 г захар
2 пакета ванилия
10 мл лимонов сок
Размесват се млякото с 50 мл. олио, оцета и солта. Сместа се излива в пресятото брашно и се
приготвя стегнато разтегливо тесто. Оставя се да престои около 30 мин, разточва се на кора с
дебелина около 3 мм, разтегля се на тънък лист, разстила се върху платнена кърпа и се намазва
с олио.
Настъргват се кашкавалът и сиренето, пасира се изварата през сито. Добавят се сметаната, 2
сурови яйца, захарта, ванилията и лимоновият сок. Разбърква се всичко до получаване на
еднородна маса. Приготвената плънка се разпределя равномерно върху тънката кора от тесто, с
помощта на салфетка баницата се навива на руло и се слага с шева надолу в намазаната тава.
Маже се с яйце и се пече в силна фурна.
БЪРЗА БАНИЦА
200 г сирене
3 яйца
500 г кисело мляко
1/2 чаена лъжичка хлебна сода
125 г краве масло
400 г брашно
Разбиват се яйцата и към тях се прибавя киселото мляко, содата, разтопеното масло,
натрошеното сирене и брашното, докато се получи немного гъсто тесто. Сместа се разбърква
добре, изсипва се в намазана с масло тава и се пече.
МЛИН
200 г сирене
500 г брашно
10 г сол
10 мл оцет
250 мл прясно мляко
2 яйца
200 г кисело мляко
100 г краве масло
Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се слага солта и оцета и се
налива вода, за да се приготви тесто за точене. Оформят се 10 тестени топчета, от които се
разточват кори. След като се запекат на печката до порозовяване, корите се нареждат в тавичка,
като помежду им се поставя плънка от кисело мляко, сирене и яйца. Отгоре се поръсва
разтопено масло. Млинът се нарязва на ромбчета и се пече. След изваждането му от фурната се
напръска със студена вода и се покрива с чиста кърпа.
ТАТЛИИ
300 г сирене или извара
1 л прясно мляко
1 л вода
1 кг брашно
1 равна чаена лъжичка хлебна сода
З яйца
250 г сланина
250 г краве масло
сол на вкус
Яйцата се разбиват добре и се изсипват в млякото, смесено с вода. Към тях при постоянно
бъркане се прибавя брашното, докато сместа стане по гъста от боза. Накрая се прибавя содата и
сол на вкус.
Затопленото дъно на голям тиган се намазва със сланина и върху него с черпак се сипва от
сместа. Когато краищата на листа от изсипаната смес започнат да се повдигат, с помощта на
дървена лъжица-лопатка той се обръща, за да се изпече и от другата страна.
Приготвените по този начин десетина листа се нареждат в тава, като помежду им се ръси по
малко масло и натрошено сирене или извара. Отгоре им се сипва останалото масло. Баницата се
нарязва на ромбчета и се пече в немного силна фурна до зачервяване.

ЛУЧНИК
100 г сирене
1 пакет готови кори 100 мл олио
400 г кромид лук
2 яйца
Ситно нарязания кромид лук се задушава до омекване с малко вода и половината олио. Към
него се прибавя натрошеното сирене и разбитите яйца. Корите се нареждат една по една в
намазана с мазнина тава, като през 3-4 се ръси плънка и олио. Най-горната се поръсва само с
олио. Пече се в силна фурна до зачервяване
тестени храни   салати      ястия с месо    ястия без месо     десерти
ЗАБАВЛЕНИЕ



Вредата от....