ПЪРЖЕНИ БАНИЧКИ
100 г сирене
4 яйца
1 чаша вода
1 чаша брашно
50 г краве масло мазнина за пържене
Замесва се меко тесто от 2 яйца, 1 чаена чаша вода и брашно. Разделя се на 4 питки. Всяка една
се разточва на малка питка, която се маже с масло. Поставят се една върху друга и се разточват
отново на тънка кора. Поръсва се обилно с предварително натрошеното сирене, разбъркано с
останалите яйца. Навива се на руло, нарязва се на колелца, които се притискат отстрани и се
пържат в повече мазнина.
МЛЕЧНА БАНИЦА
100 извара
400 г брашно
100 мл олио
100 мл прясно мляко
5 мл оцет
100 кашкавал
200 г сирене
50 г сметана
3 яйца
50 г захар
2 пакета ванилия
10 мл лимонов сок
Размесват се млякото с 50 мл. олио, оцета и солта. Сместа се излива в пресятото брашно и се
приготвя стегнато разтегливо тесто. Оставя се да престои около 30 мин, разточва се на кора с
дебелина около 3 мм, разтегля се на тънък лист, разстила се върху платнена кърпа и се намазва
с олио.
Настъргват се кашкавалът и сиренето, пасира се изварата през сито. Добавят се сметаната, 2
сурови яйца, захарта, ванилията и лимоновият сок. Разбърква се всичко до получаване на
еднородна маса. Приготвената плънка се разпределя равномерно върху тънката кора от тесто, с
помощта на салфетка баницата се навива на руло и се слага с шева надолу в намазаната тава.
Маже се с яйце и се пече в силна фурна.